PSYCHOTHERAPIEPRAKTIJK NOTERMANS
Werkwijze
Allereerst wil ik u informeren over een aantal regels die gelden op het gebied van de verzekerde, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland en waarmee we rekening moeten houden. Deze GGZ is tegenwoordig zodanig georganiseerd dat een verwijzing door een huisarts nodig is. Daarnaast is het goed te weten dat per 01 januari 2014 de GGZ is opgedeeld in generalistische basis zorg en gespecialiseerde zorg. De generalistische basis zorg is bedoeld voor relatief milde problematiek of juist voor chronisch psychiatrische problematiek waarbij de cliënt voldoende heeft aan een laag-frequent therapeutisch contact. De hulpverlening is kortdurend, met een maximum van rond de 10 gesprekken. De gespecialiseerde zorg is bedoeld voor meer complexe problematiek. Er is bij deze vorm van zorg geen sprake van een maximaal aantal gesprekken. De huisarts is degene die moet bepalen of het bij een cliënt om generalistische basis- danwel gespecialiseerde zorg gaat.
Ik werk binnen mijn praktijk in de gespecialiseerde GGZ. Ik vind dit het meest aansluiten bij mijn opleiding en ervaring. Houd u er rekening mee dat uw huisarts, bij een verwijzing naar mijn praktijk, dan ook aangeeft dat hij/zij verwijst voor gespecialiseerde GGZ.
Werkwijze bij individuele therapie als u zelf betaalt
Wanneer u de behandeling zelf betaalt (voor het tarief zie onder kosten), is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. U kunt zich gewoon bij mij aanmelden en we plannen zo spoedig mogelijk een eerste afspraak. In de eerste gesprekken wil ik zo goed mogelijk samen met u verhelderen wat er aan de hand is en wat uw hulpvraag is. Vervolgens stellen we samen vast wat de doelstellingen van de gesprekken zijn. Wanneer die doelen behaald zijn, kunnen we de therapie afronden.
Werkwijze bij relatietherapie
Sinds een aantal jaren wordt relatietherapie niet meer vergoed vanuit de basisverzekering (zie ook onder relatietherapie). Dit betekent dat u geen verwijzing hoeft te hebben van een arts en dat we ook geen rekening hoeven te houden met allerlei regels die gelden bij individuele therapie. U kunt zich dus gewoon bij mij aanmelden voor relatietherapie en we plannen dan zo spoedig mogelijk een eerste afspraak. In de eerste gesprekken wil ik met u zo helder mogelijk op een rij krijgen wat er aan de hand is, wat de achtergronden van de relatieproblemen zijn en waar we ons in de relatiegesprekken op gaan richten. We omschrijven samen zo duidelijk mogelijk wat het doel is waarnaar we streven.
Wanneer u zich telefonisch of per mail (zie ook bij contact & aanmelding) aangemeld heeft, plan ik op zo kort mogelijke termijn met u een afspraak.
Afspraken zijn mogelijk op maandag tot en met donderdag.
Wat te doen bij een crisis?
Het zou kunnen voorkomen dat zich op enig moment tijdens de behandeling een crisis voordoet. Bijvoorbeeld als er iets gebeurt in uw leven waarbij u het gevoel heeft dat u daar niet mee kunt omgaan. Bij voorkeur bespreekt u deze situatie met mij tijdens onze volgende afspraak.
Als het niet mogelijk is om te wachten tot onze volgende afspraak, kunt u mij bellen of mailen. Bij bellen kan het zijn dat ik u direct te woord kan staan, maar soms is dat voor mij niet mogelijk. U kunt dan een boodschap inspreken en ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op. We zullen dan overleggen wat we het beste kunnen doen, bijvoorbeeld een afspraak vervroegen of de huisarts inschakelen.
Ook wil ik u wijzen op de mogelijkheid uw huisarts te contacteren in het geval van crisis. In sommige gevallen ligt het misschien het meest voor de hand om contact op te nemen met uw huisarts, bijvoorbeeld na kantoortijden of in de weekenden. Maar ook dan kunt u nog altijd proberen om (ook) mij te contacteren.
Afspraken afzeggen
In het geval u genoodzaakt bent om een afspraak af te zeggen, wil ik u vragen dit zo snel mogelijk te doen wanneer u weet dat u niet kunt komen. Ik heb dan de mogelijkheid om eventueel een andere cliënt in te plannen.
Aan het afzeggen van afspraken zijn geen kosten verbonden.
Vakantie en dergelijke
Als ik met vakantie ga tijdens de behandeling, zal ik met u bespreken wat de mogelijkheden ter vervanging zijn, in het geval dat nodig is. Dit geldt ook als ik om een andere reden langere tijd afwezig zou zijn, bijvoorbeeld in het geval dat ik (ernstig) ziek word. Ik heb samenwerkingsafspraken met collega’s in de regio die mij kunnen vervangen mocht dat nodig zijn.